Visie

Zet de reclamemaker niet bij het oud vuil

Geplaatst: 
1 mei 2014

Nu reclame zijn werking begint te verliezen, dreigt het beroep van reclamemaker verloren te gaan. Dat is zonde. Want de reclamemaker is toch de rattenvanger van Hamelen.  De alchemist die van lood goud maakt. De Don Juan. En niet te vergeten de legger van het Gouden Ei. Dus is het geen tijd om na te denken over alternatief emplooi voor deze commerciële kunstenaar?

Ik heb daar al een beetje mijn gedachten over laten gaan en kwam uit bij een heel mooi en nieuw vakgebied: content marketing. Content marketing en reclamemakers hebben elkaar bijzonder veel te bieden. Sterker nog, ik voorspel dat ze in de toekomst niet zonder elkaar kunnen.

Weg met het keurslijf van de reclamemedia

Zolang reclamemakers reclame maken, zitten ze in een vervelend keurslijf: het keurslijf van de 30 seconden spot en de 1/1 pagina. Van de skyskraper, de 125 tekens lange tekstlink, de 118,5 x 175 cm Abri. En ga zo maar door.

Allemaal de schuld van de verkopers van betaalde mediaruimte. En van de overheid die ‘the freedom of commercial speech’ door wetten en opgelegde zelfregulering aan banden heeft gelegd (terecht overigens.) Samen hebben zij adverteerders en reclamemakers dat keurslijf opgelegd en zo decennialang bepaald wat de ruimte is waarbinnen je mag communiceren.

Ondertussen maakte niemand zich druk om de vraag hoe de argeloze consument het liefste de boodschap wilde ontvangen (als van willen al sprake van was). Misschien laat het antwoord zich ook wel raden want ben jij ooit een consument tegengekomen die zei: “Leuk verhaal, giet maar in een skyscraper, dat vind ik het prettigst”? Ik niet. Kortom, noch de zender, noch de ontvanger en noch de maker van de boodschap zit graag in het keurslijf van de advertentieformaten.

Content marketing schept creatieve vrijheid

Content marketing gaat uit van de informatiebehoefte bij de ontvanger. Omdat men vanuit die behoefte zelf op zoek gaat, ben je minder afhankelijk van betaalde mediaruimte. Mits je erin slaagt met jouw content op die behoefte aan te sluiten. Zodoende heb je als maker de vrijheid om de ruimte en de vorm te kiezen die enerzijds nodig is om optimaal je boodschap over te brengen en anderzijds het beste aansluit bij de manier waarop de ontvanger die tot zich wil nemen.

Content marketing schept financiele ruimte

Hoewel er in een klein budget ook een creatieve uitdaging kan zitten, is geld door de bank genomen een beperking. Met minder kun je minder. Zo simpel is het. Wanneer je minder afhankelijk bent van betaalde mediaruimte, bespaar je kosten. En dat schept de financiele ruimte om te investeren in de kwantiteit en kwaliteit van je content. Ook daar zou ik als ‘reclamemaker’ blij mee zijn.

Content marketing schept ruimte om te optimaliseren

En niet alleen als ‘reclamemaker’, ook als content marketeer want als de inzet van je uitingen geen geld kost, kun je makkelijker testen. Kijken wat werkt en wat niet werkt. Je kan blijven schaven net zolang totdat jouw content belachelijk vaak wordt gezocht, gevonden, geconsumeerd, gedeeld en leidt tot het gewenste gedrag. Met andere woorden: je kan de G-kracht van je content vergroten. En dat zou u als opdrachtgever moeten aanspreken.

Wat te doen in geval van een content tsunami?

Goed, dan de vraag wat de reclamemaker content marketing te bieden heeft. Dat ga ik proberen uit te leggen aan de hand van een quote van Mitchell Kapor. Deze man is de oprichter van Lotus Development en was tijdens de oprichting voorzitter van the Mozilla Foundation. Iemand dus die wel een beetje kaas heeft gegeten van software en internet.

Getting information off the Internet is like taking a drink from a fire hydrant.
Mitchell Kapor

Share

Terwijl de meeste bedrijven hun eerste stapjes zetten als het gaat om content marketing, worden we al jaren overspoeld met informatie als we online de ‘zoekkraan’ open zetten. Niet vreemd dat een heel leger experts een ware content tsunami voorspelt, ervan uitgaande dat we massaal gaan inzetten op content marketing.

Zover is het nog niet, gelukkig. Als je nu slim content marketing inzet, heb je een geweldig concurrentievoordeel. Maar gaandeweg zal het lastiger worden om gevonden te worden. Dat is vervelend, want ‘gevonden worden’ is toch het startpunt. Vervolgens zal het het ook meer moeite kosten om ‘geconsumeerd’ te worden. De doelgroep heeft immers ruime keuze uit het overvloedige contentaanbod.

Wat te doen in geval van serieuze content concurrentie?

Stel je een dansles voor waarbij de jongens een meisje ten dans mogen vragen. Alle aanwezige meisjes kunnen zo’n beetje even goed dansen. Met andere woorden: het aanbod is relevant en waardevol. Er zijn 12 jongens en 13 meisjes. Welk meisje wordt niet ten dans gevraagd?

Precies, het lelijke eendje! En is het lelijke eendje niet het zusje van de lelijke kikker? Beide wachten ze vol smart op de betoverende en bevrijdende kus.

Hoeveel blogartikelen, webteksten, whitepapers, slideshows en e-books zijn er wel niet die lezen als een pak droge biscuit? Hoeveel foto's, illustraties, infographics en video’s zien eruit als een bord hutspot met draadjesvlees? Al deze content zal - hoe relevant en waardevol ook - meer en meer eenzaam achterblijven in de periferie van het web.

 In het geval van serieuze content concurrentie hebben we contentmakers nodig die weten hoe je de aandacht trekt en vasthoudt. Hoe je de emoties beroert. En hoe je het spel van de verleiding speelt. Reclamemakers dus.