Strategie

Duurzaam oogsten met content marketing

Geplaatst: 
1 februari 2014

Ken je het AIDA-model nog? Awareness, interest, desire, action? Een beetje simpel, een beetje oud (1925). Maar wel bruikbaar. Zeker nadat er later nog twee stappen aan zijn toegevoegd: confiction en satisfaction. Reclamemakers maken er gebruik van. En ik als content marketeer ook. Om uit te leggen waarom content marketing een duurzamere en goedkopere manier is om klanten voor je te winnen.

Het begint bij de A van Aandacht

Reclame probeert de aandacht te trekken. En vervolgens interesse te wekken. Het uitgangspunt bij content marketing is dat (potentiële) klanten actief op zoek zijn naar specifieke informatie rondom een bepaald product of dienst en die informatie willen delen. Met je content sluit je aan bij dat online zoek- en deelgedrag.
 
Je hoeft dus geen aandacht te trekken of interesse te wekken, maar maakt gebruik van aandacht en interesse die er al zijn. Daardoor kun je de eerste twee loodzware stappen van het AIDA-model overslaan. Dat scheelt. Het is het verschil tussen outbound en inbound.

Aandachttrekkerij is nogal pittig aan de prijs

Adverteerders buitelen over elkaar om aandacht te krijgen. Iedereen wil zijn verhaal kwijt. Het wordt alleen maar lastiger. Wat creativiteit betreft moet je alles uit de kast én dus uit je portemonnee halen. Topcreatieven, topacteurs, topmodellen, toplocaties, topregisseurs, topfotografen en andere toppers vragen toptarieven. Niet meegeteld de kosten voor een toppositie in een of ander massamedium.

Kortom, als we terug gaan naar AIDA dan slokt al die aandachttrekkerij bij een traditionele campagne een onevenredig deel van jouw marketingbudget op. Zonde, want als je wat meer investeert in betekenen en wat minder in opvallen, dan hoef je niet zo op te vallen.

If you have more money than brains, you should focus on outbound marketing. If you have more brains than money, you should focus on inbound marketing.
Guy Kawasaki

Share

Wat kun jij betekenen?

Als je het AIDA-model handig toepast en je de klant als uitgangspunt neemt, dan krijg je zoiets als een customer journey. Dan gaat het om de stappen die hij doorloopt van oriëntatie naar aankoop en van evaluatie naar herhalingsaankoop. Bij elke stap hoort een bepaalde behoefte waar je met content op in kunt spelen, waar je iets kan betekenen.

En dat kan ALTIJD. Echt, zelfs voor een product als melk of vaatwasmiddel! (Bel even als je behoefte hebt aan overtuigend bewijs voor jouw product of dienst.)
Kortom, hoe bruikbaarder je content is, hoe groter de kans dat mensen jou tegenkomen op hun zoektocht en van jouw hulp gebruik gaan maken.

Advertentieruimte is kunstmest

Een campagne heeft per definitie een tijdelijk karakter. Elke reclame-uiting verdwijnt na verloop van tijd uit zicht. En daarmee ebt er van alles weg: de spontane naamsbekendheid, top-of-mind-positie, inhoudelijke bekendheid, merkwaarden…

In het artikel ‘Kissed by the content’ op Molblog (=leestip) vergelijkt Derrick Neleman, oprichter van het grootste wijnplatform in Nederland BytheGrape.nl, ingekochte media met kunstmest. De inzet ervan kan je sitebezoek en verkopen een boost geven. Maar je moet wel blijven mesten. Elke keer opnieuw beginnen. Telkens weer investeren in de A en de I uit AIDA.

Content marketing is duurzame landbouw

Content marketing heeft daarentegen een duurzaam karakter. De levensduur hangt af vindbaarheid, relevantie, waarde en aantrekkelijkheid. Zo lang die op pijl blijven, pluk je er de vruchten van. Het duurt wat langer voordat effecten zichtbaar zijn, maar die strekken zich dan wel uit over een langere periode.

Het vergt een eenmalige investering en vervolgens periodiek onderhoud. Ook dat scheelt aanzienlijk in de kosten. En, misschien nog wel belangrijker, het geeft je de mogelijkheid iets op te bouwen, uit te bouwen en je voorsprong op je concurrenten te vergroten.
Zoals Albert Heijn met Allerhande. Dat blad staat al jaren als een huis en nu, met Kerst, tovert de supermarkt 800 winkels om in een sfeervolle ‘Allerhande Kerstmarkt’ waar de klant alles vindt om de kerstdagen helemaal compleet te maken: een uitgebreid kerstassortiment, inspirerende kersttips en volop voordeel. Albert Heijn heeft Jamie Oliver gestrikt als hoofdredacteur van de speciale Kerst-Allerhande. Albert Heijn ziet de concurrenten niet eens meer in de achteruitkijkspiegel zo groot is de voorsprong.

Wie kan rekenen, rekent op Dreft content marketing

Content marketing is als Dreft. Het gaat echt veel langer mee. Maar er is één belangrijk verschil met Dreft: met content marketing bereik je MEER voor HETZELFDE GELD en met Dreft niet, zo blijkt. Kijk maar naar dit onthullende filmpje…

 

De Dreft commercial waar dit item op is gebaseerd, is al lang van de buis. Maar deze film blijft voor altijd online. Eerlijkheid duurt het langst.